Gaštanové pyré je mojou obľúbenou pochúťkou už od detstva, je fajn aj samotné , ale čo tak skúsiť ho pridať do fantastického krémového dezertu!
Gaštany sú okrem toho aj zdravá potravina plná užitočných živín , tak poďme do toho!
Potrebujeme na cesto:
- 5 vajec
- 5 lyžíc cukru
- 5 lyžíc mletých vlašských orechov
- 4 polievkové lyžice múky
- 2 lyžice kakaa
- 100 ml oleja
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Potrebujeme na krém:
- 500 g gaštanového pyré
- 200 g masla
Potrebujeme na čokoládovú polevu:
- 200 g čokolády na varenie
- 50 g stuženého tuku
Potrebujeme na dokončenie:
- 6-7 banánov
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Pripravíme cesto: oddelíme žĺtky od bielkov, potom žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme múku, orechy, kakao, práškom do pečiva a olej. Na záver vmiešame tuhý sneh z bielkov.
2. Cesto upečieme v rúre vyhriatej na 175°C, po dobu 30 minút.
3. Pripravíme krém: vymiešame gaštanové pyré s maslom.
4. Pripravíme čokoládovú polevu: vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a stužený tuk a vymiešame hladkú polevu.
5. Následne polovicu krému natrieme na vychladnuté cesto, poukladáme na ňu pozdĺžne prekrojené banány a priestor medzi banánmi potom vyplníme čokoládovou polevou.
6. Dezert vložíme na 20 minút do chladničky, aby čokoláda stuhla. Potom natrieme zvyškom gaštanového krému a nakoniec všetko ozdobíme vyšľahanou šľahačkou.
Pred krájaním necháme dezert stuhnúť v chladničke aspoň 4-5 hodín, najlepšie cez noc.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho na Facebooku!
Zdroj: recipeci.com