Francúzska cibuľová polievka s bielym vínom a koňakom

Francúzska cibuľová polievka
Francúzska cibuľová polievka

Tajomstvom jej obzvlášť bohatej chuti je dlhá príprava cibule. Víno, koňak a tymián dodajú originálnu chuť.


Potrebujeme:

  • 6 ks veľkých cibúľ
  • 4 PL oleja
  • 2 PL masla
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 120 ml suchého bieleho vína
  • 2 L hovädzieho alebo kuracieho vývaru
  • 1–2 lístky bobkového listu
  • 1/20 ČL sušeného tymiánu
  • 8 plátkov bagety
  • 100 g syra na strúhanie
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 2 PL koňaku

Postup:

1․ Cibuľu nakrájajte na tenké polkrúžky.

2․ V hrnci zahrejte 3 polievkové lyžice oleja na miernom ohni. Vložte nakrájanú cibuľu.

3․ Za častého miešania osmažte cibuľu do mäkka asi 15 až 20 minút.

4․ Potom trochu zvýšte teplotu a pridajte maslo a zvyšný olej. Pokračujte v miešaní, restujte ďalších 20 minút až kým cibuľa nezačne hnednúť.

5․ Vtedy prisypte cukor a čajovú lyžičku soli. Cibuľu duste ďalších 10-15 minút.

6․ Následne prelisujte cesnak, pridajte ho k cibuli a restujte asi 1 minútu.

7․ Nalejte víno, pridajte horúci vývar, bobkový list a tymián a polievku priveďte do varu. Teplotu znížte na mierny plameň, zakryte pokrievkou a varte pol hodiny.

8․ Kým sa polievka varí, plátky bagety pokvapkajte maslom z oboch strán. Vložte do rúry predhriatej na 220 ° C na 5-7 minút. Potom ich posypte strúhaným syrom a nechajte ho zapiecť.

9․ Vyberte bobkový list polievky. Pridajte trochu soli, korenia a koňaku. Po 1-2 minútach odstráňte z tepla.

10․ Cibuľovú polievku servírujte s opečenými syrovými bagetkami.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho s priateľmi na Facebooku!

Zdroj: lifehacker.ru


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *