Orechový koláč s karamelom – recept na sviatky

Orechový koláč s karamelom
Orechový koláč s karamelom

Dezert plný orechov a jemného karemelového krému, ktorý sme si zamilovali!

Potrebujeme na cesto:

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 8 bielkov
  • 2 vrecúška vanilkového cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • nastrúhaná kôra z polovice pomaranča a polovice citróna

Potrebujeme na karamelový krém:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 5 žĺtkov
  • 500 ml studeného mlieka
  • 50 ml vody (na karamelizovaný cukrový sirup)
  • 30 g škrobu

Potrebujeme na šľahačku:

  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vrecúška vanilkového cukru, alebo vanilkovú esenciu

Potrebujeme na čokoládovú polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • 75-80 ml mlieka

Postup:

1. Najskôr zomelieme najemno orechy. Pridáme k nim múku a premiešame.

2. Vo veľkej mise vyšľaháme bielky so soľou, postupne pridávame cukor až vznikne hustá pena.

3. Do vyšľahaných bielkov jemne zamiešame zmes múky a vlašských orechov, pridáme nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru a zmes vylejeme do formy (18×28 cm) vystlanej papierom na pečenie.

4. Povrch zarovnáme a formu vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme po dobu 30 minút.

5. Pripravíme karamelový krém: do hrnca pridáme cukor a vodu, ktoré zohrievame na slabom plameni.

6. Keď začne cukor karamelizovať, stiahneme hrniec z ohňa a postupne doň nalejeme mlieko za stáleho miešania. Trochu mlieka odložíme.

7. Múku a škrob rozmiešame v troche odloženého mlieka , pridáme žĺtky a všetko dobre prešľaháme.

8. Potom do zmesi múky a žĺtkov nalejeme trochu mlieka z hrnca a poriadne rozmiešame, aby nevznikli hrudky. Znova pridáme trochu mlieka z hrnca a rozmiešame. Túto zmes potom vlejeme späť do hrnca s mliekom.

9. Hrniec položíme na najmenší plameň a nepretržite miešame, kým sa krém neuvarí (asi 7 minút).

10. Povrch hotového pudingového krému zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky na 2 hodiny vychladiť.

11. Pripravíme šľahačku: šľahačkovú smotanu vyšľaháme spolu a práškovým a vanilkovým cukrom do hustej peny.

12. Dokončíme krém: dobre vychladený pudingový krém znova prešľaháme a postupne doň zapracujeme vyšľahanú šľahačku.

13. Dokončenie: vyhladnuté cesto rozrežeme na polovicu. Spodnú časť natrieme karemelovo-šľahačkovým krémom a zakryjeme druhou polovicou cesta.

14. Povrch zákusku polejeme čokoládovou polevou , ktorú sme pripravili rozpustením čokolády a mlieka vo vodnom kúpeli.

15. Na záver čokoládovú polevu posypeme nastrúhanými orechmi a dezert dobre vychladíme.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Zdroj: kiloretete.ro


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *