Dezert plný orechov a jemného karemelového krému, ktorý sme si zamilovali!
Potrebujeme na cesto:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 100 g hladkej múky
- 8 bielkov
- 2 vrecúška vanilkového cukru
- 1/4 lyžičky soli
- nastrúhaná kôra z polovice pomaranča a polovice citróna
Potrebujeme na karamelový krém:
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g hladkej múky
- 5 žĺtkov
- 500 ml studeného mlieka
- 50 ml vody (na karamelizovaný cukrový sirup)
- 30 g škrobu
Potrebujeme na šľahačku:
- 250 g šľahačkovej smotany
- 100 g práškového cukru
- 2 vrecúška vanilkového cukru, alebo vanilkovú esenciu
Potrebujeme na čokoládovú polevu:
- 150 g horkej čokolády
- 75-80 ml mlieka
Postup:
1. Najskôr zomelieme najemno orechy. Pridáme k nim múku a premiešame.
2. Vo veľkej mise vyšľaháme bielky so soľou, postupne pridávame cukor až vznikne hustá pena.
3. Do vyšľahaných bielkov jemne zamiešame zmes múky a vlašských orechov, pridáme nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru a zmes vylejeme do formy (18×28 cm) vystlanej papierom na pečenie.
4. Povrch zarovnáme a formu vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme po dobu 30 minút.
5. Pripravíme karamelový krém: do hrnca pridáme cukor a vodu, ktoré zohrievame na slabom plameni.
6. Keď začne cukor karamelizovať, stiahneme hrniec z ohňa a postupne doň nalejeme mlieko za stáleho miešania. Trochu mlieka odložíme.
7. Múku a škrob rozmiešame v troche odloženého mlieka , pridáme žĺtky a všetko dobre prešľaháme.
8. Potom do zmesi múky a žĺtkov nalejeme trochu mlieka z hrnca a poriadne rozmiešame, aby nevznikli hrudky. Znova pridáme trochu mlieka z hrnca a rozmiešame. Túto zmes potom vlejeme späť do hrnca s mliekom.
9. Hrniec položíme na najmenší plameň a nepretržite miešame, kým sa krém neuvarí (asi 7 minút).
10. Povrch hotového pudingového krému zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky na 2 hodiny vychladiť.
11. Pripravíme šľahačku: šľahačkovú smotanu vyšľaháme spolu a práškovým a vanilkovým cukrom do hustej peny.
12. Dokončíme krém: dobre vychladený pudingový krém znova prešľaháme a postupne doň zapracujeme vyšľahanú šľahačku.
13. Dokončenie: vyhladnuté cesto rozrežeme na polovicu. Spodnú časť natrieme karemelovo-šľahačkovým krémom a zakryjeme druhou polovicou cesta.
14. Povrch zákusku polejeme čokoládovou polevou , ktorú sme pripravili rozpustením čokolády a mlieka vo vodnom kúpeli.
15. Na záver čokoládovú polevu posypeme nastrúhanými orechmi a dezert dobre vychladíme.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: kiloretete.ro