Neuveriteľne chutné, voňavé zeleninové lasagne pre deti aj dospelých! Zeleninové lasagne pripravíte veľmi jednoducho. A náplň môžete zmeniť podľa svojej chuti.
Môžete ich podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu.
Potrebujeme:
- 12 plátkov lasagní
- 250 g tvrdý syr na strúhanie
- 100 g cibuľa
- 150 g mrkva
- 250 g cuketa
- 250 g baklažán
- 250 g paradajky
- 100 g paprika
- 1 strúčik cesnak
- 5 PL olej
- ½ ČL cukor
- Soľ
- 1 PL paradajkový pretlak
Potrebujeme na bešamelovú omáčku:
- 500 ml mlieko
- 2 PL hladká múka
- 50 g maslo
- Muškátový oriešok
- Mleté čierne korenie
Postup:
1. Zeleninu umyte, očistite a nakrájajte na čo najmenšie rovnaké kocky.
2. Nakrájaný baklažán vložte do misy, posypte soľou, premiešajte a nechajte stáť 10 minút. Po uplynutí tejto doby ho opláchnite a nechajte v cedníku odkvapkať. Tým z neho odstránite horkosť.
3. Panvicu rozohrejte, pridajte olej a potom na ňom orestujte cibuľu a mrkvu do zlatavého odtieňa.
4. Potom pridajte papriku a baklažán. Všetko spolu smažte asi päť minút na strednom ohni. Nezabudnite zeleninu pravidelne miešať, aby neprihorela.
5. V ďalšom kroku pridajte cuketu, paradajky a paradajkový pretlak. Dochutíme soľou a korením podľa chuti, pridáme cukor. Orestovanú zeleninu odstráňte z tepla.
6. Kým zelenina chladne, pripravte bešamelovú omáčku. V malom hrnci roztopte maslo, pridajte múku a neustále miešajte metličkou, múku restujte niekoľko sekúnd na strednom plameni.
7. K múke pridajte mlieko, štipku soli, mleté korenie podľa chuti a trochu muškátového orieška. Za stáleho miešania všetko varte, kým omáčka mierne nezhustne. Hotový bešamel odstavte z ohňa a nechajte trochu vychladnúť.
8. Teraz začneme skladať lasagne. Vezmite pekáč 30 x 20 cm, dno vymažte olejom. Nalejte trochu bešamelovej omáčky a rovnomerne ju rozotrite po celom povrchu. Na vrch položte plátky lasagní (pozrite si návod na prípravu na obale, je možné, že musia byť predvarené).
9. Plátky natrite bešamelovou omáčkou a na ňu rovnomerne navrstvite zeleninovú náplň (asi 1-1,5 cm hrubú).
10. Zeleninu posypte strúhaným syrom.
11. Potom opakujte všetky vrstvy, kým vám dôjdu ingrediencie.
12. Poslednou vrstvou by mali byť plátky lasagní. Nalejte na ne omáčku a hojne posypte syrom. Pekáč zakryte pokrievkou alebo alobalom a vložte do predhriatej rúry na 180-200 stupňov na 30-40 minút.
13. Potom odstráňte pokrievku (alobal) a lasagne ďalších 5-10 minút zapekajte, kým syr pekne hnedne a jedlo získa chutný vzhľad. Hotové lasagne nechajte niekoľko minút postáť pri izbovej teplote a posypte ich nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: do zeleninových lasagní môžete použiť kapustu, zelenú špargľu, hrášok alebo inú zeleninu, ktorá je k dispozícii. Skúšajte a vyberte si pre seba a svoju rodinu tú najchutnejšiu zeleninovú náplň.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: 1000.menu