Super nadýchaný a svieži prekoná aj zákusky z cukrárne!
Potrebujeme na cesto:
- 100 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 10 bielkov
- 1/4 ČL soli
- 50 g maku
Potrebujeme na vanilkový krém:
- 700 ml studeného mlieka
- 70 g hladkej múky
- 7 žĺtkov
- 250 g masla izbovej teploty
- 2 vrecúška vanilkového cukru
- 150 g kryštálový cukru
- 10 ml vanilkovej esencie
Potrebujeme na dokončenie:
- strúhaný kokos
Postup:
1. Najskôr opražíme mak na suchej, horúcej panvici. Chvíľku ho pražíme za stáleho miešania. Potom ho preložíme do misky vychladnúť.
2. Bielky so soľou vyšľaháme do peny, postupne k nim pridávame cukor. Šľaháme kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne pevný sneh.
3. Do snehu zapracujeme preosiatu múku, opatrne ju premiešame vareškou.
4. Cesto rozdelíme na 3 časti. Jednu časť vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie s rozmermi 18×28 cm.
5. Zahladíme a dáme piecť do predhriatej rúry na 160 °C po dobu 15-20 minút.
6. Do zvyšných dvoch tretín cesta zamiešame opražený mak. Cesto postupne upečieme v dvoch dávkach. Vzniknú nám 2 pláty makového cesta a jeden biely plát.
7. Pripravíme krém : do hrnca vložíme žĺtky, vanilkový cukor, kryštálový cukor a zmiešame, pridáme aj preosiatu múku.
8. Potom prilejeme mlieko a všetko dobre rozmiešame aby sa nevytvorili hrudky.
9. Hrniec položíme na mierny plameň a necháme zovrieť. Potom plameň znížime na minimum a nepretržite miešame, aby krém zhustol (asi 5 minút).
10. Hrniec odstavíme z ohňa a povrch krému zakryjeme potravinovou fóliou a necháme ho úplne vychladnúť.
11. Vychladnutý krém prešľaháme, aby sme ho prevzdušnili, pridáme vanilkovú esenciu a kocky masla. Vymiešame hladký nadýchaný krém.
12. Dokončenie: makový plát cesta natrieme vanilkovým krémom, položíme biely plát cesta, natrieme krémom, potom znova makový plát cesta a zvyšok krému. Krém navrchu posypeme strúhaným kokosom.
13. Hotový koláč odložíme do chladničky dobre vychladiť a potom podávame.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: kiloretete.ro