Makový koláč s vanilkovým krémom

Makový koláč s vanilkovým krémom
Makový koláč s vanilkovým krémom

Super nadýchaný a svieži prekoná aj zákusky z cukrárne!

Potrebujeme na cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 10 bielkov
  • 1/4 ČL soli
  • 50 g maku

Potrebujeme na vanilkový krém:

  • 700 ml studeného mlieka
  • 70 g hladkej múky
  • 7 žĺtkov
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 2 vrecúška vanilkového cukru
  • 150 g kryštálový cukru
  • 10 ml vanilkovej esencie

Potrebujeme na dokončenie:

  • strúhaný kokos

Postup:

1. Najskôr opražíme mak na suchej, horúcej panvici. Chvíľku ho pražíme za stáleho miešania. Potom ho preložíme do misky vychladnúť.

2. Bielky so soľou vyšľaháme do peny, postupne k nim pridávame cukor. Šľaháme kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne pevný sneh.

3. Do snehu zapracujeme preosiatu múku, opatrne ju premiešame vareškou.

4. Cesto rozdelíme na 3 časti. Jednu časť vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie s rozmermi 18×28 cm.

5. Zahladíme a dáme piecť do predhriatej rúry na 160 °C po dobu 15-20 minút.

6. Do zvyšných dvoch tretín cesta zamiešame opražený mak. Cesto postupne upečieme v dvoch dávkach. Vzniknú nám 2 pláty makového cesta a jeden biely plát.

7. Pripravíme krém : do hrnca vložíme žĺtky, vanilkový cukor, kryštálový cukor a zmiešame, pridáme aj preosiatu múku.

8. Potom prilejeme mlieko a všetko dobre rozmiešame aby sa nevytvorili hrudky.

9. Hrniec položíme na mierny plameň a necháme zovrieť. Potom plameň znížime na minimum a nepretržite miešame, aby krém zhustol (asi 5 minút).

10. Hrniec odstavíme z ohňa a povrch krému zakryjeme potravinovou fóliou a necháme ho úplne vychladnúť.

11. Vychladnutý krém prešľaháme, aby sme ho prevzdušnili, pridáme vanilkovú esenciu a kocky masla. Vymiešame hladký nadýchaný krém.

12. Dokončenie: makový plát cesta natrieme vanilkovým krémom, položíme biely plát cesta, natrieme krémom, potom znova makový plát cesta a zvyšok krému. Krém navrchu posypeme strúhaným kokosom.

13. Hotový koláč odložíme do chladničky dobre vychladiť a potom podávame.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Zdroj: kiloretete.ro


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *