Nadýchané sladké koláčiky z kysnutého cesta

Nadýchané sladké koláčiky
Nadýchané sladké koláčiky

Lahodné, mäkké, nadýchané a veľmi krásne koláčiky si zamiluje celá rodina. Vynikajúce sladké pečivo ku káve alebo čaju!


Potrebujeme na cesto:

  • 2 vajcia
  • 4 PL kryštálový cukor
  • 0,5 ČL soľ
  • 200 ml mlieko
  • 75 g maslo
  • 6 g suché droždie
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 460 g hladkej múky + na podsypanie

Potrebujeme na plnku :

  • 45 g maslo (mäkké)
  • 2,5 PL kryštálový cukor

Potrebujeme na potretie:

  • 1 žĺtok
  • 1 PL mlieko

Postup:

1. Mlieko mierne zahrejte. Do polovice teplého mlieka nasypte droždie a 1 čajovú lyžičku cukru, premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10-15 minút. Na povrchu by sa mala objaviť malá penivá „čiapka“

Tip-pre-vas_1

Tip: Suché droždie je možné nahradiť čerstvým droždím v pomere 1: 3. To znamená, že na 1 gram suchého droždia, ktoré vyžaduje recept, použijete 3 gramy čerstvého.

2. Maslo roztopte vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnnej rúre a nechajte ho mierne vychladnúť. Rozbite vajcia zamiešajte ich cukrom a soľou. Prilejte k nim rozpustené maslo a premiešajte. Pridajte zvyšné mlieko do zmesi masla a vajec a znova premiešajte.

3. Potom do zmesi nalejte aktivované droždie a všetko dobre premiešajte.

4. Múku dvakrát preosejte, aby bola dobre prevzdušnená a cesto lepšie kyslo. Do tekutej zmesi postupne pridávajte múku. Na začiatku môžete pridať o niečo viac ako polovicu a premiešať lyžičkou. Potom v malých dávkach, za stáleho miešania, pridajte zvyšok múky. Podľa savosti cesta jej budete potrebovať možno menej alebo viac. Dôležité je nepridať jej priveľa, aby cesto nebolo zbytočne tuhé a ťažké.

5. Vypracujte mäkké, hladké a homogénne cesto. Zakryte ho utierkou a nechajte ho na teplom mieste vykysnúť 1-1,5 hodiny. Cesto by malo zväčšiť svoj objem asi 2,5-krát.

6. Vykysnuté cesto dáme na pracovnú dosku podsypanú múkou. Cesto rozdeľte na približne 12 častí.

7. Zapneme rúru na 180 stupňov a necháme ju predhriať.

8. Potom každú časť cesta rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru. Povrch cesta potrieme mäkkým maslom a posypeme kryštálovým cukrom.

koláčiky z kysnutého cesta
Nadýchané sladké koláčiky

9. Po celej dĺžke rozvaľkaného cesta urobíme pozdĺžne zárezy tak, aby sme ho nerozrezali až ku krajom. Potom cesto našikmo zrolujeme. Rolku stočíme do tvaru slimáka a koniec rolky skryjeme na spodok koláčika a jemne ho zatlačíme, aby sa cesto počas pečenia nerozvinulo.

Nadýchané sladké koláčiky

10. Takto vytvarujte všetky buchty a položte ich na vymastený plech. Buchty nechajte znova podkysnúť 10-15 minút.

Nadýchané sladké koláčiky

11. Žĺtok rozmiešame s mliekom. Mlieko môžete nahradiť aj kyslou smotanou. Koláčiky potrieme zmesou žĺtka a mlieka (kyslej smotany) .

12. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 20-25 minút do zlatohneda.

Upečené koláčiky necháme vychladnúť a podávame.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Zdroj: 1000.menu


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *