Lahodné, mäkké, nadýchané a veľmi krásne koláčiky si zamiluje celá rodina. Vynikajúce sladké pečivo ku káve alebo čaju!
Potrebujeme na cesto:
- 2 vajcia
- 4 PL kryštálový cukor
- 0,5 ČL soľ
- 200 ml mlieko
- 75 g maslo
- 6 g suché droždie
- 1 balíček vanilkového cukru
- 460 g hladkej múky + na podsypanie
Potrebujeme na plnku :
- 45 g maslo (mäkké)
- 2,5 PL kryštálový cukor
Potrebujeme na potretie:
- 1 žĺtok
- 1 PL mlieko
Postup:
1. Mlieko mierne zahrejte. Do polovice teplého mlieka nasypte droždie a 1 čajovú lyžičku cukru, premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10-15 minút. Na povrchu by sa mala objaviť malá penivá „čiapka“
Tip: Suché droždie je možné nahradiť čerstvým droždím v pomere 1: 3. To znamená, že na 1 gram suchého droždia, ktoré vyžaduje recept, použijete 3 gramy čerstvého.
2. Maslo roztopte vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnnej rúre a nechajte ho mierne vychladnúť. Rozbite vajcia zamiešajte ich cukrom a soľou. Prilejte k nim rozpustené maslo a premiešajte. Pridajte zvyšné mlieko do zmesi masla a vajec a znova premiešajte.
3. Potom do zmesi nalejte aktivované droždie a všetko dobre premiešajte.
4. Múku dvakrát preosejte, aby bola dobre prevzdušnená a cesto lepšie kyslo. Do tekutej zmesi postupne pridávajte múku. Na začiatku môžete pridať o niečo viac ako polovicu a premiešať lyžičkou. Potom v malých dávkach, za stáleho miešania, pridajte zvyšok múky. Podľa savosti cesta jej budete potrebovať možno menej alebo viac. Dôležité je nepridať jej priveľa, aby cesto nebolo zbytočne tuhé a ťažké.
5. Vypracujte mäkké, hladké a homogénne cesto. Zakryte ho utierkou a nechajte ho na teplom mieste vykysnúť 1-1,5 hodiny. Cesto by malo zväčšiť svoj objem asi 2,5-krát.
6. Vykysnuté cesto dáme na pracovnú dosku podsypanú múkou. Cesto rozdeľte na približne 12 častí.
7. Zapneme rúru na 180 stupňov a necháme ju predhriať.
8. Potom každú časť cesta rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru. Povrch cesta potrieme mäkkým maslom a posypeme kryštálovým cukrom.
9. Po celej dĺžke rozvaľkaného cesta urobíme pozdĺžne zárezy tak, aby sme ho nerozrezali až ku krajom. Potom cesto našikmo zrolujeme. Rolku stočíme do tvaru slimáka a koniec rolky skryjeme na spodok koláčika a jemne ho zatlačíme, aby sa cesto počas pečenia nerozvinulo.
10. Takto vytvarujte všetky buchty a položte ich na vymastený plech. Buchty nechajte znova podkysnúť 10-15 minút.
11. Žĺtok rozmiešame s mliekom. Mlieko môžete nahradiť aj kyslou smotanou. Koláčiky potrieme zmesou žĺtka a mlieka (kyslej smotany) .
12. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 20-25 minút do zlatohneda.
Upečené koláčiky necháme vychladnúť a podávame.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: 1000.menu