Výborné domáce tortilly z ryžovej múky a bez vajec sú bezlepkovou náhradou tých klasických zo pšeničnej múky. Sú skvelé a majú neutrálnu chuť! Podávajte ich nasladko alebo naslano!
Potrebujeme:
- 220 g ryžová múka
- 160 ml voda (vriaca )
- 50 ml rastlinný olej
- štipka soli
Postup:
1. Do misy preosejte ryžovú múku. Pridajte soľ a premiešajte. Potom nalejte 2 PL oleja a zamiešajte.
2. K múke nalejte vriacu vodu a rýchlo premiešajte lyžičkou. Vzniknú pomerne veľké hrudky.
3. Keď cesto mierne vychladne, vymiesime rukami mäkké elastické nelepivé cesto, ak bude potrebné, prisypeme trochu viac ryžovej múky.
4. Konzistencia cesta by mala pripomínať mäkkú plastelínu a nemala by sa rozpadať v rukách. Ak sa cesto rozpadne a nesformuje sa do jednej hrudky, pridajte ešte trochu horúcej vody.
5. Vymiesené cesto sformujte do hrudky a zabaľte ho do potravinovej fólie. Nechajte odpočinúť 20 minút pri izbovej teplote.
6. Potom cesto rozvaľkajte na doske pomúčenej ryžovou múkou do obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm. Povrch cesta natrite 1 PL rastlinného oleja.
7. Cesto zrolujte do pevnej rolády a rolku nakrájajte na 6 rovnakých kúskov.
8. Každý kúsok cesta rozvaľkajte na pracovnej doske potretej rastlinným olejom na placku s priemerom 16-20 cm.
9. Panvicu zohrejte na strednom ohni. Ak chcete, môžete panvicu potrieť olejom, ale nie je to nutné , pretože tortilly sme rozvaľkali na pomastenej pracovnej doske.
10. Tortilly opečte 3-5 minút z každej strany, kým sa neobjavia zlatohnedé bodky.
Hotové tortilly preložte na tanier a podávajte.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: 1000.menu