Fantastický tvarohový koláč od babičky

Tvarohový koláč od babičky
Tvarohový koláč od babičky

Toto je jednoduchý domáci dezert, ktorý naše babičky veľmi radi piekli. Koláč je vynikajúci, medzi dvoma vrstvami krehkého cesta je jemná tvarohová plnka. Vychutnajte si ho so šálkou horúcej kávy alebo čaju.

Potrebujeme na krehké cesto:

  • 400 g hladká múka
  • 0,5 balíčka prášku do pečiva
  • 200 g studené maslo nakrájané na kocky
  • 100 g práškového cukor
  • 1 štipka soli
  • 3 žĺtky
  • 1 ČL jemne nastrúhaná citrónová kôra
  • 100 g kyslá smotana

Potrebujeme na plnku:

  • 3 bielky
  • 1 PL citrónová šťava
  • 150 g kryštálový cukor
  • 500 g tvaroh
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 40 g múka (alebo 2 PL pšeničnej krupice)

Postup:

1. Do misy preosejte múku s práškom do pečiva. Ku múke pridajte kúsky masla a končekmi prstov rozmrvte, čím vznikne zmes podobná strúhanke. Pridajte soľ, cukor, citrónovú kôru, žĺtky a kyslú smotanu a vymieste hladké cesto.

2. Cesto vytvarujte do tvaru gule, zabaľte do potravinovej fólie a uložte na 30 minút do chladničky odpočinúť.

3. Obdĺžnikový plech na pečenie (rozmery 20 x 30 cm) vymastite maslom alebo vyložte papierom na pečenie. Vyberte vychladené cesto z chladničky a rozdeľte ho na dva rovnako veľké kúsky. Vezmite jeden kúsok cesta a rozvaľkajte ho na pomúčenej pracovnej doske na veľkosť plechu na pečenie. Cesto opatrne preložte do plechu a úplne ním zakryte dno. Na niekoľkých miestach ho poprepichujte vidličkou.

4. Do misky pridajte bielka, lyžicu citrónovej šťavy a 150 g cukru. Vymixujte na tuhý sneh.

5. V druhej miske vymiešajte tvaroh s vanilkovým cukrom a múkou (alebo krupicou). Jemne a pomaly vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov.

Tip-pre-vas_1

TIP: do tvarohovej plnky môžete pridať hrozienka vopred namočené do rumu alebo pomarančovej šťavy.

6. Tvarohovú plnku rovnomerne rozotrite na cesto. Vezmite druhý kúsok cesta, vyvaľkajte ho znova na veľkosť plechu na pečenie a zakryte ním tvarohovú plnku. Cesto poprepichujte na niekoľkých miestach špáradlom.

7. Plech vložte do vyhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 30 minút do zlatohneda.

8. Pred podávaním koláčik dobre vychlaďte. Podávajte posypaný práškovým cukrom a nakrájaný na úhľadné kúsky.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Zdroj: okusno.je


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *