Tento svieži dezert s vôňou a chuťou citrónov musíte vyskúšať.
Príprava netrvá viac ako pol hodiny a potom ho stačí len dobre vychladiť a s radosťou podávať a vychutnať si jeho vynikajúcu chuť. Dezert je vhodný na víkend aj na oslavy.
Potrebujeme:
- 300 ml sladká smotana
- 300 ml kyslá smotana (vysokotučná smotana, crème fraîche)
- 10 – 12 PL práškového cukru
- 3-4 bio citróny
- 400 g dezertné piškoty
- Trochu citrónového alebo pomarančového likéru (môže obsahovať aj ovocnú šťavu, dezertné víno alebo biely rum)
Postup:
1. Chladenú sladkú smotanu spolu s polovicou práškového cukru vyšľaháme na hustú šľahačku. (šľahačku skladujte v chladničke až do použitia)
2. Citróny dobre umyte pod tečúcou vodou a osušte papierovými utierkami. Kôru z dvoch citrónov jemne nastrúhajte a potom so všetkých vytlačte šťavu.
3. V miske zmiešajte kyslú smotanu so zvyšným práškovým cukrom, polovicou strúhanej citrónovej kôry a citrónovou šťavou podľa chuti. Krém by nemal byť kyslý, ale príjemne osviežujúci.
4. Jemne vmiešajte šľahačku. Krém ochutnajte a podľa potreby pridajte trochu citrónovej šťavy alebo práškového cukru.
5. Naukladajte vrstvu dezertných piškót do hranatej sklenenej nádoby a polejte ich trochou likéru, bieleho rumu alebo akejkoľvek ovocnej šťavy. Naneste polovicu krému na dezertné piškóty a rovnomerne ju rozotrite po celom povrchu a zarovnajte. Nasleduje nová vrstva piškót, ktoré sa tiež polejú trochou likéru, rumu alebo ovocnou šťavou. Naneste zvyšok krému na piškóty.
6. Nádobu prikryte potravinovou fóliou a uchovávajte v chladničke cez noc alebo najmenej 4 hodiny. Počas chladenia krém stuhne a piškóty mierne zmäknú. Dezert tak ostane vláčny a bude sa ľahšie krájať na kúsky.
7. Tiramisu ozdobte nasekanými pistáciami, čerstvými jahodami, malinami alebo ho posypte kandinzovanou citrónovou kôrou.
Tip: Do citrónového krému namiesto kyslej smotany môžete použiť dobre vychladené mascarpone.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: okusno.je