Skvelé nepečené Citrónové tiramisu

Citrónové tiramisu
Citrónové tiramisu

Tento svieži dezert s vôňou a chuťou citrónov musíte vyskúšať.

Príprava netrvá viac ako pol hodiny a potom ho stačí len dobre vychladiť a s radosťou podávať a vychutnať si jeho vynikajúcu chuť. Dezert je vhodný na víkend aj na oslavy.

Potrebujeme:

  • 300 ml sladká smotana
  • 300 ml kyslá smotana (vysokotučná smotana, crème fraîche)
  • 10 – 12  PL  práškového cukru
  • 3-4  bio citróny
  • 400 g dezertné piškoty
  • Trochu  citrónového alebo pomarančového likéru (môže obsahovať aj ovocnú šťavu, dezertné víno alebo biely rum)

Postup:

1. Chladenú sladkú smotanu spolu s polovicou práškového cukru vyšľaháme na hustú šľahačku. (šľahačku skladujte v chladničke až do použitia)

2. Citróny dobre umyte pod tečúcou vodou a osušte papierovými utierkami. Kôru z dvoch citrónov jemne nastrúhajte a potom so všetkých vytlačte šťavu.

3. V miske zmiešajte kyslú smotanu so zvyšným práškovým cukrom, polovicou strúhanej citrónovej kôry a citrónovou šťavou podľa chuti. Krém by nemal byť kyslý, ale príjemne osviežujúci.

4. Jemne vmiešajte šľahačku. Krém ochutnajte  a podľa potreby pridajte trochu citrónovej šťavy alebo práškového cukru.

5. Naukladajte vrstvu dezertných piškót do hranatej sklenenej nádoby a polejte ich trochou likéru, bieleho rumu alebo akejkoľvek ovocnej šťavy. Naneste polovicu krému na dezertné piškóty a rovnomerne ju rozotrite po celom povrchu a  zarovnajte. Nasleduje nová vrstva piškót, ktoré sa tiež polejú trochou likéru, rumu alebo ovocnou šťavou. Naneste zvyšok krému na piškóty.

6. Nádobu prikryte potravinovou fóliou a uchovávajte v chladničke cez noc alebo najmenej 4 hodiny. Počas chladenia krém stuhne a piškóty mierne zmäknú. Dezert tak ostane vláčny a bude sa ľahšie krájať na kúsky.

7. Tiramisu ozdobte nasekanými pistáciami, čerstvými jahodami, malinami alebo ho  posypte kandinzovanou citrónovou kôrou.

Tip: Do citrónového krému namiesto kyslej smotany môžete použiť dobre vychladené mascarpone.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Zdroj: okusno.je


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *