Vynikajúci šťavnatý, mäkký koláčik ktorý poteší bohatou chuťou a ľahkou prípravou.
Potrebujeme:
- 50 g horkej čokolády na posypanie
Potrebujeme na mascarpone plnku:
- 250 g krémového syra mascarpone
- 180 g kyslej smotany
- 50 g práškového cukru
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 1 vajce
Potrebujeme na tmavé cesto:
- 120 g horkej čokolády
- 120 g masla
- Štipka soli
- 150 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 120 g polohrubej múky
- 3/4 ČL prášku do pečiva
Potrebujeme na višňovú plnku:
- 300 g višní z kompótu
- 100 ml višňovej šťavy z kompótu
- 2 PL kryštálový cukor
- 15 g kukuričného škrobu (Gustin)
Postup:
1. Najprv urobíme čokoládovú zmes. Čokoládu a maslo nakrájajte na kúsky. Vložte ich do misky a roztopte vodnom kúpeli so štipkou soli. Keď sa maslo a čokoláda roztopia, jemne ich premiešajte, aby ste získali dokonale hladkú čokoládovú zmes. Nechajte ju vychladnúť.
2. Do misy rozbite celé vajcia, pridajte cukor a vyšľahajte do peny. Rozpustenú vychladnutú čokoládu vmiešajte do vyšľahaných vajec, potom prisypte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vznikne husté čokoládové cesto.
3. Pripravíme mascarpone plnku. V miske do hladka vymiešame krémový syr, kyslú smotanu, práškový a vanilkový cukor a vajce.
4. Potom pripravíme višňovú plnku. Kukuričný škrob zmiešame s 50 ml šťavy z čerešňového kompótu.
5. Zvyšných 50 ml višňovej šťavy zmiešajte s cukrom a pomaly zahrievajte až k varu. Následne vmiešajte 50 ml šťavy s rozpusteným kukuričným škrobom. Vložte aj višne a varte za stáleho miešania do zhustnutia.
Tip: Namiesto kompótu môžete použiť aj maliny, jahody, čerešne alebo mrazené čerešne. V takom prípade nahraďte šťavu z kompótu vodou.
6. Malý plech (rozmery 33 x 25 centimetrov) vysteľte papierom na pečenie. Vlejte 2/3 čokoládovej zmesi a rovnomerne ju rozotrite na dno. Na tmavé cesto naneste mascarpone plnku a rovnomerne ju rozotrite. Potom lyžicou vkladajte višňovú plnku a nakoniec aj kôpky zvyšného tmavého cesta. Povrch zasypte kúskami nasekanej čokolády.
7. Koláč vložte do rúry predhriateje na 180 °C a pečte asi 35-45 minút.
Koláčik je veľmi šťavnatý a mäkký, preto ho pred krájaním dobre vychlaďte.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: okusno.je