Pečené kurča na paradajkách a cesnaku so zeleninovým pyré. Veľmi chutné a rýchle jedlo, ktoré sme si ihneď obľúbili!
Potrebujeme:
- 1,5 kg celé kurča
- 500 g cherry paradajok (alebo menších paradajok)
- 1 strúčik cesnaku
- 50 ml olivového oleja
- 2 PL sladkej chilli omáčky
- 100 ml bieleho vína
- 10 g soli
- 1 ČL korenia
- 1 ČL provensálskych byliniek
- 1 ČL sušeného tymiánu
Potrebujeme na zeleninové pyré:
- 500 g zemiakov
- 1 mrkva
- 1 paštrnák
- 1 stredný zeler
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 30 g syra Parmezán
- Voda
- 10 g soli
- 4-5 vetvičiek tymiánu
- 1 vetvička rozmarínu
Postup:
1. Kurča umyjeme, natrieme ho olivovým olejom a krídla zložíme pod kurča. Potom ho osolíme, pridáme korenie, sušený tymián, provensálske bylinky, chilli omáčku, prelisovaný cesnak a znova masírujeme do kurčaťa.
2. Kurča vložíme do pekáča a podlejem vínom. Pridáme paradajky a pekáč zakryjeme papierom na pečenie.
3. Vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov asi na 90 minút (45 minút /1 kg mäsa).
4. V polovici času odstránime papier na pečenie a necháme kurča dopiecť do hneda.
5. Medzitým pripravujeme zeleninové pyré: všetku zeleninu nakrájame na kocky.
6. Nakrájanú vložíme do hrnca, podlejeme vodou. Pridáme mlieko, tymián, rozmarín, soľ a varíme, kým zelenina nie je hotová.
7. Vypneme oheň, odstránime aromatické bylinky a scedíme tekutinu. Zeleninu rozmixujeme, pridáme maslo, parmezán a dobre vyšľaháme.
8. Upečené kurča podávame s pripraveným pyré.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: kiloretete.ro