Slaný kysnutý koláč s olivami a syrom

Slaný kysnutý koláč s olivami a syrom
Slaný kysnutý koláč s olivami a syrom

Slaná dobrota, ktorá nás nikdy neomrzí! K dobrému vínku ako stvorená!

Potrebujeme:

  • 1 vajce
  • 1 ČL soli
  • 12 g čerstvého droždia (alebo 4 g suchého droždia)
  • 20 g kryštálového cukru
  • 50 g oleja
  • 170 ml mlieka
  • 380 g hladkej múky

Potrebujeme na plnku:

  • 1 vaječný bielok
  • 30 g mäkkého masla
  • 150 g strúhaného syra
  • 100 g čiernych a zelených olív
  • zelená časť jarnej cibuľky
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL vody
  • korenie podľa chuti

Postup:

1. Do misy vlejeme teplé mlieko, pridáme cukor, droždie a dobre premiešame. Potom pridáme soľ, olej, vajce a znovu premiešame.

2. Postupne vsypeme preosiatu múku a na pracovnej doske vymiesime hladké cesto.

3. Vymiesené cesto vložíme do misy vymazanej olejom, prikryjeme potravinovou fóliou a cesto necháme vykysnúť na teplom mieste, až kým nezdvojnásobí svoj objem.

4. Na plnku zmiešame nastrúhaný syr s 1 bielkom a mäkkým maslom. Vsypeme na plátky nakrájané olivy a na krúžky nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky.

5. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú plochu. Vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a natrieme naň pripravenú plnku. Cesto zrolujeme do valčeka a pozdĺžne ho rozkrojíme (jeden koniec necháme nerozkrojený.

6. Potom rozkrojené časti spletieme okolo seba do vrkoča a koniec spojíme.

7. Vrkoč preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme potravinovou fóliou a utierkou a necháme 30 minút pri izbovej teplote podkysnúť.

8. Nakoniec cesto natrieme žĺtkom zmiešaným s vodou, vrch posypeme korením a plech vložíme do rúry predhriatej na 190 ° asi na 20-25 minút.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Zdroj: kiloretete.ro


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *