Jemné a nadýchané kysnuté cesto

Jemné a nadýchané kysnuté cesto
Jemné a nadýchané kysnuté cesto

Recept na kysnuté cesto, ktorý používam stále! Toto je ideálne cesto na šišky, buchty aj pizzu!

Potrebujeme:

  • 450 ml teplého mlieka
  • 10 g suchého droždia
  • 1 ČL soli
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 50 g rozpusteného masla
  • 8 g prášku do pečiva
  • 1 PL octu
  • 750-800 g hladkej múky

Postup:

1. Teplé mlieko nalejeme do veľkej misy. Pridáme cukor, droždie, soľ a dobre premiešame.

2. Pridáme vajcia, rozpustené vychladnuté maslo (nesmie byť horúce!) a zamiešame.

3. Pridáme prášok do pečiva, ocot a znova premiešame.

4. Na konci pridáme preosiatu múku a premiešame vareškou, kým sa cesto nezačne spájať.

5. Keď je cesto takmer spojené, prenesieme ho na pracovnú plochu namazanú olejom a ručne ho miesime, až kým bude mäkké, hladké a mierne lepkavé.

6. Takto vymiesené cesto vložíme do čistej misy. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste 60-90 minút.

7. Po vykysnutí vrátime cesto na pracovnú dosku veľkoryso posypanú múkou. Premiesime ho a potom ho môžeme použiť na rôzne pečivo.

Môžeme ho napríklad použiť na prípravu nadýchaných a mäkkých buchiet:

Cesto rozdelíme na dve časti. Vezmeme jednu časť cesta, vytvoríme rolku a nakrájame ju na 10 rovnakých kúskov.

Z týchto kúskov vytvoríme gule, ktoré položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. To isté robíme so druhou polovicou cesta.

Plech prikryjeme čistou utierkou a buchty necháme na teplom mieste 15 minút podkysnúť. Po 15 minútach natrieme buchty zmesou 1 vajca a 2 polievkových lyžíc mlieka a posypeme semienkami.

Plech vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 25-30 minút.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Zdroj: kiloretete.ro


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *