Toto je náš obľúbený tvarohový koláč, jednotlivé porcie od seba ľahko oddelíte. Chutí vynikajúco!
Potrebujeme na cesto:
- 200 ml vlažného mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 1,5 ČL sušeného droždia
- 1 vajce + 1 vajce na potretie
- 1/3 ČL soli
- 450 g hladkej múky
- 70 g rozpusteného masla
Potrebujeme na náplň:
- 300 g tvarohu
- 70 g kryštálového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 PL kyslej smotany
- žĺtok z 1 vajca
- 50 g hrozienok (+ 20 g na posypanie)
- 110 g ovocného jogurtu (na potretie hotového koláča)
Postup:
1. Pripravíme cesto: mlieko trochu ohrejeme a do vlažného zamiešame cukor s droždím a počkáme 10 minút, kým vykysne kvások.
2. Do misy pridáme múku, soľ, vajce a soľ a cesto vymiesime do hladka. Keď je dobre vymiesené prilejeme maslo. Cesto zakryjeme kuchynskou utierkou a na teplom mieste ho necháme 40- 50 minút kysnúť.
3. Pripravíme náplň: zmiešame tvaroh s cukrom, vanilkovým cukrom, kyslou smotanou, žĺtkom a hrozienkami.
4. Vykysnuté cesto na pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, a povykrajujeme z neho pohárom kolieska.
5. Každé koliesko cesta naplníme tvarohovou plnkou, stlačíme boky aby vnikla mištička a naplnené kúsky poukladáme vedľa seba do plechu na pečenie. Potom ich zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme podkysnúť 20 minút.
6. Po vykysnutí cesto natrieme žĺtkom a posypte hrozienkami. Koláč vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme 30-35 minút.
7. Upečený koláč vyberieme z rúry a potrieme ho ovocným jogurtom, kým je ešte teplý.
8. Vychladnutý rozdelíme na porcie a podávame.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: bidista.com