Vyzerajú oslnivo a zjedia sa rýchlosťou blesku!
Tradičné francúzske cukrovinky, ktorých tajomstvo spočíva v prefektom zladení krehkého odpaľovaného cesta s lahodným vanilkovým krémom.
Potrebujeme na cesto:
- 120 g hladká múka
- 3 vajcia (180 g)
- 60 g maslo
- 75 ml mlieko
- 75 ml voda
- Štipka soli
Potrebujeme na vanilkový krém :
- 500 ml mlieko
- 2 ks žĺtky
- 200 g práškový cukor
- 60 g kukuričný škrob
- 1 čajová lyžička Vanilková esencia
Na dokončenie:
- 300 ml smotana na šľahanie
- 50 g práškový cukor
- 1 čajová lyžička Vanilková esencia
Postup:
1. Cesto : Do hrnca dáme 75 ml mlieka, 75 ml vody, štipku soli a 60 g masla. Varíme na miernom ohni, kým sa maslo nerozpustí. Potom pridáme 120 g hladkej múky a neustále miešame, kým sa na dne hrnca nevytvorí belavá kôrka. Cieľom je odpariť z cesta čo najviac vody.
2. Odstránime hrniec z ohňa a cesto preložíme do misy. Trochu ho premiešame mixérom, aby rýchlejšie vychladlo. Keď je cesto vlažné, postupne pridáme po jednom 3 vajcia. Po každom pridanom vajci cesto premiešame. Vznikne vám homogénny a nie veľmi tuhý krém. Hotové cesto preložíme do zdobiaceho vrecka so širšou okrúhlou špičkou.
3. Do plechu na pečenie vložíme papier na pečenie. Z cesta tvarujeme čo najrovnejšie pásy dlhé asi 5-8 cm, pričom medzi nimi necháme priestor. S prstom namočeným v studenej vode zarovnáme konce tam, kde je to potrebné. Povrch každého zákusku potiahneme vidličkou, aby vznikli podlhovasté ryhy. Ak používame špičku s cípmi, tento krok vynecháme.
4. Plech vložíme do predhriatej rúry na 200 °C na 16 minút (čas pečenia môžete predĺžiť, ak sú pásiky cesta väčšie alebo dlhšie). Potom teplotu rúry znížime na 180 stupňov na 10-15 minút (bez otvárania dvierok rúry). Cesto by malo byť svetlohnedé a suché/tvrdé.
5. Keď sú hotové, vyberieme plech z rúry a necháme ho vychladnúť. Potom pomocou zúbkovaného noža odrežeme vrch každého zákusku. Spodok položíme na servírovací tanier a naplníme ho vrstvou vanilkového krému.
6. Príprava vanilkového krému: Do misky dáme 200 g cukru a 60 g kukuričného škrobu. Zamiešame metličkou. Pridáme 2 žĺtky a 500 ml mlieka. Všetko dobre vymiešame metličkou alebo mixérom do hladka. Vlejeme do hrnca a zahrievame. Na miernom ohni nepretržite miešame. Keď začne tuhnúť, intenzívne miešame, až do zhustnutia . Potom pridáme vanilkovú esenciu a zamiešame. Krém preložíme do misky. Zakryjeme ho potravinárskou fóliou a dáme do chladničky aspoň na 3-4 hodiny alebo cez noc vychladiť.
TIP: Pred použitím v koláčoch môžete tento vanilkový krém uchovávať v chladničke až týždeň.
7. Potom vyšľaháme smotanu na šľahanie s 30 g cukru a vanilkovou esenciu. Šľahačku premiestníme do zdobiaceho vrecka so špičkou. Šľahačku nastriekame na vanilkový krém. Na šľahačku položíme odrezané vršky , ktoré ozdobíme práškovým cukrom.
8. Hotové zákusky podávame studené priamo z chladničky.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho na Facebooku!
Zdroj: ideideretete.net