Eclairs s vanilkovým krémom a šľahačkou.

Eclairs s vanilkovým krémom a šľahačkou
Eclairs s vanilkovým krémom a šľahačkou

Vyzerajú oslnivo a zjedia sa rýchlosťou blesku!

Tradičné francúzske cukrovinky, ktorých tajomstvo spočíva v prefektom zladení krehkého odpaľovaného cesta s lahodným vanilkovým krémom.

Potrebujeme na cesto:

  • 120 g hladká múka
  • 3 vajcia (180 g)
  • 60 g maslo
  • 75 ml mlieko
  • 75 ml voda
  • Štipka soli

Potrebujeme na vanilkový krém :

  • 500 ml mlieko
  • 2 ks žĺtky
  • 200 g práškový cukor
  • 60 g kukuričný škrob
  • 1 čajová lyžička Vanilková esencia

Na dokončenie:

  • 300 ml smotana na šľahanie
  • 50 g práškový cukor
  • 1 čajová lyžička Vanilková esencia

Postup:

1. Cesto : Do hrnca dáme 75 ml mlieka, 75 ml vody, štipku soli a 60 g masla. Varíme na miernom ohni, kým sa maslo nerozpustí. Potom pridáme 120 g hladkej múky a neustále miešame, kým sa na dne hrnca nevytvorí belavá kôrka. Cieľom je odpariť z cesta čo najviac vody.

2. Odstránime hrniec z ohňa a cesto preložíme do misy. Trochu ho premiešame mixérom, aby rýchlejšie vychladlo. Keď je cesto vlažné, postupne pridáme po jednom 3 vajcia. Po každom pridanom vajci cesto premiešame. Vznikne vám homogénny a nie veľmi tuhý krém. Hotové cesto preložíme do zdobiaceho vrecka so širšou okrúhlou špičkou.

3. Do plechu na pečenie vložíme papier na pečenie. Z cesta tvarujeme čo najrovnejšie pásy dlhé asi 5-8 cm, pričom medzi nimi necháme priestor. S prstom namočeným v studenej vode zarovnáme konce tam, kde je to potrebné. Povrch každého zákusku potiahneme vidličkou, aby vznikli podlhovasté ryhy. Ak používame špičku s cípmi, tento krok vynecháme.

4. Plech vložíme do predhriatej rúry na 200 °C na 16 minút (čas pečenia môžete predĺžiť, ak sú pásiky cesta väčšie alebo dlhšie). Potom teplotu rúry znížime na 180 stupňov na 10-15 minút (bez otvárania dvierok rúry). Cesto by malo byť svetlohnedé a suché/tvrdé.

5. Keď sú hotové, vyberieme plech z rúry a necháme ho vychladnúť. Potom pomocou zúbkovaného noža odrežeme vrch každého zákusku. Spodok položíme na servírovací tanier a naplníme ho vrstvou vanilkového krému.

6. Príprava vanilkového krému: Do misky dáme 200 g cukru a 60 g kukuričného škrobu. Zamiešame metličkou. Pridáme 2 žĺtky a 500 ml mlieka. Všetko dobre vymiešame metličkou alebo mixérom do hladka. Vlejeme do hrnca a zahrievame. Na miernom ohni nepretržite miešame. Keď začne tuhnúť, intenzívne miešame, až do zhustnutia . Potom pridáme vanilkovú esenciu a zamiešame. Krém preložíme do misky. Zakryjeme ho potravinárskou fóliou a dáme do chladničky aspoň na 3-4 hodiny alebo cez noc vychladiť.

Tip-pre-vas_1

TIP: Pred použitím v koláčoch môžete tento vanilkový krém uchovávať v chladničke až týždeň.

7. Potom vyšľaháme smotanu na šľahanie s 30 g cukru a vanilkovou esenciu. Šľahačku premiestníme do zdobiaceho vrecka so špičkou. Šľahačku nastriekame na vanilkový krém. Na šľahačku položíme odrezané vršky , ktoré ozdobíme práškovým cukrom.

8. Hotové zákusky podávame studené priamo z chladničky.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho na Facebooku!

Zdroj: ideideretete.net


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *