Skvelé makové slimáky pre všetkých milovníkov maku! Jemné kysnuté cesto dopĺňajú chrumkavé zrnká maku.
Potrebujeme:
- 500 ml kyslé mlieko
- 2 PL suché droždie
- 1 pohár kryštálový cukor
- 3 vajcia
- 50 g maslo
- 1 kg hladká múka
- 1 ČL soľ
- mak podľa chuti
Postup:
1. Najskôr pripravíme kvások: 1 polievkovú lyžicu cukru a droždie vsypeme do kyslého mlieka, dobre premiešame a necháme postáť 10 – 15 minút.
2. Do veľkej misy rozbijem dve vajcia, pridáme soľ, pol šálky cukru a všetko dobre vymiešame metličkou.
3. Do misy s vyšľahánými vajciami s cukrom vlejeme kyslé mlieko s droždím , preosejeme múku a vypracujeme mäkké cesto.
4. Maslo rozpustíme a potom ho vmiešame do cesta. Misu s vymieseným cestom prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
5. Vykysnuté cesto vymiesime a rozdelíme na dve časti. Každú časť na stole vyvaľkáme do tvaru veľkého obdĺžnika a posypeme zvyšným cukrom a makom.
6. Cesto zrolujeme do rolky. Každú rolku nakrájame na kúsky široké 2-3 cm.
7. Plech vyložíme papierom na pečenie. Nakrájané kúsky rozložíme na plech. Rozbijeme 1 vajce , rozšľaháme ho a potrieme ním každý kúsok slimáka.
8. Slimáky prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 15-20 minút.
9. Potom ich vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 30-35 minút do zlatista.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: hamov-hotov.ru