Chuť sušienok „Napoleon“ je podobná ako u slávneho rovnomenného koláča, ale sú oveľa jednoduchšie na prípravu a môžu sa podávať ihneď po vychladnutí, presiaknuté všetkými chuťami, jemné a lahodné. Sme si istí, že sa vám budú páčiť!
Potrebujeme na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla
- 1/3 čajovej lyžičky soli
- 10 g prášku do pečiva
- 250 g kefíru
Potrebujeme na drobenkovú vrstvu:
- 120 g hladkej múky
- 120 g masla
- 150 g práškového cukru
- 8 g vanilkového cukru
Potrebujeme na dokončenie:
- žĺtok
- lyžica mlieka
- práškový cukor podľa chuti
Postup:
1. Pripravíme cesto: do hlbokej misy nasypeme preosiatu múku. Pridáme nadrobno nakrájané studené maslo. Rukami rýchlo premiešame, tak aby sme dostali drobivé cesto. Potom pridáme soľ a prášok do pečiva. Premiešame. Pridáme studený kefír a vymiesime cesto. Malo by byť mäkké, hladké a nelepivé.
2. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
3. Urobíme drobenkovú vrstvu: do misky nasypeme preosiatu múku. Pridáme nadrobno nakrájané studené maslo. Potom pridáme práškový cukor a vanilkový cukor. Všetko premiešame rukami. Mali by sme dostať vlhké a drobivé cesto.
4. Vytvarujeme sušienky: studené cesto vybrané z chladničky rozdelíme na 5 rovnakých kúskov. Vytvarujeme ich do guľôčok.
5. Najskôr na pomúčenej doske rozvaľkáme prvý kus cesta v tvare obdĺžnikového plátu s hrúbkou 2-3 mm.
6. Vyvaľkané cesto prenesieme pomocou valčeka na papier na pečenie, ktorý sme položili na pracovnú dosku.
7. Následne štvrtinu drobenkovej vrstvy pomocou vidličky rovnomerne navrstvíme na povrch cesta.
Podobne rozvaľkáme aj ostatné kúsky cesta a naskladáme ich všetky na seba.
8. Po položení posledného piateho cesta, už bez drobenky, dobre prilepíme okraje všetkých vrstiev cesta.
9. Nakoniec cesto nakrájame na štvorce.
10. Opatrne ich preložíme pomocou širokého noža na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na záver ich potrieme žĺtkom vymiešaným s lyžicou mlieka.
11. Sušienky pečieme 35-40 minút v rúre predhriatej na 170°C.
12. Hotové sušienky necháme vychladnúť a nakoniec ich ozdobíme práškovým cukrom.
A podávame! Vo vnútri sú jemné a vláčne, zvonku hnedé a chrumkavé! Skutočná pochúťka!
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho na Facebooku!
Zdroj: retete-usoare.eu