Toto je naša obľúbená príloha! Krásne zemiakové lodičky, ktoré môžete podávať aj ako samostatné jedlo s obľúbeným šalátom!
Potrebujeme:
- 4 stredne veľké zemiaky s tenkou škrupinou
- olivový olej
- 50 ml mlieka
- 2 PL masla
- 50 g nastrúhaného syra
- 1 zväzok čerstvá pažítka
- 100 g kyslej smotany
- 6 plátkov slaniny
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Zemiaky dobre umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Z vonkajšej strany ich potrieme olivovým olejom a osolíme. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť na 40 minút.
2. Keď sú zemiaky upečené, rozkrojíme ich po dĺžke na polovice a necháme mierne vychladnúť. Potom stred zemiakov vydlabeme tak, aby vedľa šupky zostala iba tenká vrstva zemiaka.
3. K vydlabanému stredu zemiakov pridáme mlieko, maslo a časť nastrúhaného syra a nasekanej pažítky. Zvyšok syra a pažítky odložíme na neskôr.
4. Zmes dochutíme soľou, korením, dobre premiešame a potom naplníme vydlabané polovice zemiakov. Posypeme zvyšným syrom a vložíme do rúry zapiecť na 10-15 minút.
5. Medzitým na panvici do chrumkava opečieme plátky slaniny, ktorú sme predtým nakrájali na malé kúsky.
6. Keď sú zemiakové lodičky upečené, na každú dáme kopček kyslej smotany a posypeme ju dochrumkava opečenou slaninkou a nasekanou pažítkou.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: okusno.je