Skvelá kombinácia sliviek a vanilkového krému! Tento slivkový koláč pečiem v sezóne každý týždeň!
Potrebujeme na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 7 g prášku do pečiva
- 100 g práškového cukru
- 1 ks vajce
- 130 g maslo
- vanilková esencia
Potrebujeme na vanilkový krém:
- 500 ml mlieka
- 2 ks vaječný žĺtok
- 200 g kryštálový cukor
- 80 g škrobu
- vanilková esencia
- 200 ml šľahačkovej smotany
Potrebujeme na náplň:
- 600 g slivky
1 PL kryštálový cukor
- na dekoráciu práškový cukor
Postup:
1. Najskôr pripravíme vanilkový krém. Do misy pridáme 200 g cukru a 80 g kukuričného škrobu. Zamiešame metličkou. Potom pridáme 2 žĺtky a vlejeme 500 ml mlieka. Všetko dobre premiešame metličkou alebo mixérom do hladka.
2. Zmes prelejeme do hrnca a začneme variť na miernom ohni za stáleho miešania. Keď puding dostatočne zhustne, odstavíme ho zo sporáka. Nakoniec doň primiešame vanilkovú esenciu a puding preložíme do misky a tesne na povrch ho prikryjeme potravinovou fóliou.
3. Puding odložíme do chladničky na 2 hodiny, aby dobre vychladol.
4. Pripravíme cesto: do misy nasypeme 250 g múky s práškom do pečiva a 100 g cukru. Pridáme 130 g masla izbovej teploty, 1 vajce a vanilkovú esenciu.
5. Cesto vymiešame mixérom do hladka. Z cesta odložíme 1 veľkú lyžicu bokom.
6. Pracovnú dosku podsypeme trochou múky, preložíme na ňu cesto a rýchlo vymiesime.
7. Tortovú formu s priemerom 22 cm vystelieme papierom na pečenie a na dno vtlačíme pripravené cesto. Cesto navrstvíme aj na boky formy do výšky asi 2 cm.
8. Vanilkový krém vyberieme z chladničky a pridáme doň 200 ml šľahačkovej smotany. Spolu vymiešame mixérom 3-4 minúty. Vymiešaný vanilkový krém vylejeme do formy na pripravené cesto.
9. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na mesiačiky. Poukladáme ich na vanilkový krém a posypeme 1 PL cukru.
10. Zvyšnú 1 PL odloženého cesta rozmrvíme na slivky.
11. Formu vložíme do predhriatej rúry na 160 °C a pečieme asi 1 hodinu.
12. Upečený slivkový koláč vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a pred podávaním ho ozdobíme práškovým cukrom.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: ideideretete.net