Kráľovský egrešový džem s čerešňovými listami

Kráľovský egrešový džem
Kráľovský egrešový džem

Fantastický džem vyrobený z egrešov bez semienok! Príprava síce trvá o niečo dlhšie, ale verte mi, výsledok stojí za to!

Potrebujeme:

  • 1,6 kg egrešov
  • 1,5 kg kryštálového cukru
  • 40 g čerešňových listov
  • 360 ml vody

Postup:

1. Egreše musia byť zelené, ešte nezrelé, aby sme dostali nádhernú smaragdovú farbu džemu. Čerešňové listy dávajú osobitú chuť.

2. Egreše opláchnite pod tečúcou vodou a pomocou nožníc na manikúru odstrihnite chvostíky egrešov na každej strane.

3. Potom rozkrojte každý egreš a maličkou lyžičkou vyberte semienka. Toto je časovo najnáročnejšia časť, ale výsledok bude stáť za to!

4. Potom odvážime vyčistené egreše. Presné množstvo cukru sa vypočíta po odvážení očistených egrešov bez semienok. Cukor pridáme v pomere 1:1,5 – jeden a pol kilogramu cukru na kilogram očistených egrešov.

5. Čerešňové listy dobre opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať.

6. Egreše zmiešajte s listami a zalejte vodou. Egreše nechajte v tejto vode s čerešňovými listami marinovať 5-6 hodín.

7. Potom vložte egreše s listami do cedníka, zlejte všetku vodu a odstráňte väčšinu čerešňových listov.

8. Do hrnca pridajte 360 ml čistej vody a nasypte cukor. Zohrievajte pri nízkej teplote aby sa cukor rozpustil. Sirup priveďte do varu a varte ho niekoľko minút.

9. Potom do sirupu vsypte egreše s čerešňovými listami. Po minúte vypnite sporák a egreše nechajte v sirupe stáť 3 hodiny. Egreše si takýmto prerušovaním varením zachovajú farbu a budú rovnomerne nasiaknuté cukrovým sirupom.

10. Opakujte postup, po 3 hodinách egreše znova priveďte do varu, vypnite a nechajte pôsobiť ďalších 5-6 hodín.

11. Po 6 hodinách džem opäť priveďte do varu a povarte naposledy pár minút. Ale nepreháňajte to s varením, inak bude džem príliš tmavý.

12. Horúci džem nalejte do čistých a suchých pohárov a zavrite viečkom. Kráľovský džem skladujte na chladnom mieste.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Zdroj: 1000.menu


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *