Tajomstvom jej obzvlášť bohatej chuti je dlhá príprava cibule. Víno, koňak a tymián dodajú originálnu chuť.
Potrebujeme:
- 6 ks veľkých cibúľ
- 4 PL oleja
- 2 PL masla
- 1 ČL kryštálového cukru
- 2 strúčiky cesnaku
- 120 ml suchého bieleho vína
- 2 L hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- 1–2 lístky bobkového listu
- 1/20 ČL sušeného tymiánu
- 8 plátkov bagety
- 100 g syra na strúhanie
- mleté čierne korenie
- soľ
- 2 PL koňaku
Postup:
1․ Cibuľu nakrájajte na tenké polkrúžky.
2․ V hrnci zahrejte 3 polievkové lyžice oleja na miernom ohni. Vložte nakrájanú cibuľu.
3․ Za častého miešania osmažte cibuľu do mäkka asi 15 až 20 minút.
4․ Potom trochu zvýšte teplotu a pridajte maslo a zvyšný olej. Pokračujte v miešaní, restujte ďalších 20 minút až kým cibuľa nezačne hnednúť.
5․ Vtedy prisypte cukor a čajovú lyžičku soli. Cibuľu duste ďalších 10-15 minút.
6․ Následne prelisujte cesnak, pridajte ho k cibuli a restujte asi 1 minútu.
7․ Nalejte víno, pridajte horúci vývar, bobkový list a tymián a polievku priveďte do varu. Teplotu znížte na mierny plameň, zakryte pokrievkou a varte pol hodiny.
8․ Kým sa polievka varí, plátky bagety pokvapkajte maslom z oboch strán. Vložte do rúry predhriatej na 220 ° C na 5-7 minút. Potom ich posypte strúhaným syrom a nechajte ho zapiecť.
9․ Vyberte bobkový list polievky. Pridajte trochu soli, korenia a koňaku. Po 1-2 minútach odstráňte z tepla.
10․ Cibuľovú polievku servírujte s opečenými syrovými bagetkami.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho s priateľmi na Facebooku!
Zdroj: lifehacker.ru