Zeleninové lasagne

Zeleninové lasagne
Zeleninové lasagne

Neuveriteľne chutné, voňavé zeleninové lasagne pre deti aj dospelých! Zeleninové lasagne pripravíte veľmi jednoducho. A náplň môžete zmeniť podľa svojej chuti.

Môžete ich podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu.

Potrebujeme:

  • 12 plátkov lasagní
  • 250 g tvrdý syr na strúhanie
  • 100 g cibuľa
  • 150 g mrkva
  • 250 g cuketa
  • 250 g baklažán
  • 250 g paradajky
  • 100 g paprika
  • 1 strúčik cesnak
  • 5 PL olej
  • ½ ČL cukor
  • Soľ
  • 1 PL paradajkový pretlak

Potrebujeme na bešamelovú omáčku:

    • 500 ml mlieko
    • 2 PL hladká múka
    • 50 g maslo
    • Muškátový oriešok
    • Mleté čierne korenie

    Postup:

    1. Zeleninu umyte, očistite a nakrájajte na čo najmenšie rovnaké kocky.

    2. Nakrájaný baklažán vložte do misy, posypte soľou, premiešajte a nechajte stáť 10 minút. Po uplynutí tejto doby ho opláchnite a nechajte v cedníku odkvapkať. Tým z neho odstránite horkosť.

    3. Panvicu rozohrejte, pridajte olej a potom na ňom orestujte cibuľu a mrkvu do zlatavého odtieňa.

    4. Potom pridajte papriku a baklažán. Všetko spolu smažte asi päť minút na strednom ohni. Nezabudnite zeleninu pravidelne miešať, aby neprihorela.

    5. V ďalšom kroku pridajte cuketu, paradajky a paradajkový pretlak. Dochutíme soľou a korením podľa chuti, pridáme cukor. Orestovanú zeleninu odstráňte z tepla.

    6. Kým zelenina chladne, pripravte bešamelovú omáčku. V malom hrnci roztopte maslo, pridajte múku a neustále miešajte metličkou, múku restujte niekoľko sekúnd na strednom plameni.

    7. K múke pridajte mlieko, štipku soli, mleté korenie podľa chuti a trochu muškátového orieška. Za stáleho miešania všetko varte, kým omáčka mierne nezhustne. Hotový bešamel odstavte z ohňa a nechajte trochu vychladnúť.

    8. Teraz začneme skladať lasagne. Vezmite pekáč 30 x 20 cm, dno vymažte olejom. Nalejte trochu bešamelovej omáčky a rovnomerne ju rozotrite po celom povrchu. Na vrch položte plátky lasagní (pozrite si návod na prípravu na obale, je možné, že musia byť predvarené).

    9. Plátky natrite bešamelovou omáčkou a na ňu rovnomerne navrstvite zeleninovú náplň (asi 1-1,5 cm hrubú).

    10. Zeleninu posypte strúhaným syrom.

    11. Potom opakujte všetky vrstvy, kým vám dôjdu ingrediencie.

    12. Poslednou vrstvou by mali byť plátky lasagní. Nalejte na ne omáčku a hojne posypte syrom. Pekáč zakryte pokrievkou alebo alobalom a vložte do predhriatej rúry na 180-200 stupňov na 30-40 minút.

    13. Potom odstráňte pokrievku (alobal) a lasagne ďalších 5-10 minút zapekajte, kým syr pekne hnedne a jedlo získa chutný vzhľad. Hotové lasagne nechajte niekoľko minút postáť pri izbovej teplote a posypte ich nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Tip-pre-vas_1

    Tip: do zeleninových lasagní môžete použiť kapustu, zelenú špargľu, hrášok alebo inú zeleninu, ktorá je k dispozícii. Skúšajte a vyberte si pre seba a svoju rodinu tú najchutnejšiu zeleninovú náplň.


    Prajeme Vám dobrú chuť!

    Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

    Zdroj: 1000.menu


    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *