Jemný a nadýchaný koláč pripravíte rýchlo a jednoducho! Ku šálke kávy alebo čaju sa hodí najviac!
Potrebujeme na 2 chlebíčkové formy :
- 8 veľkých vajec
- 280 g hladkej múky
- 250 g kryštálového cukru
- 100 ml citrónovej šťavy (približne z 2 citrónov)
- 90 ml oleja
- 10 g prášku do pečiva
- ¼ ČL soli
- 10 g kakaového prášku
Postup:
1. Oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny. Šľaháme kým sa cukor nerozpustí a potom postupne primiešame aj olej.
2. Do bielok pridáme soľ a vyšľaháme ich do hustej peny. Za stáleho miešania pridáme zvyšný cukor.
3. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne ju zapracujeme do žĺtkov. Pridáme tiež citrónovú šťavu a dobre premiešame.
4. Nakoniec do cesta postupne zapracujeme vyšľahaný sneh z bielkov.
5. Formy vymažeme maslom a vysypeme múkou a vlejeme do nich väčšiu časť cesta. Trochu cesta si odložíme a zamiešame doň kakaový prášok.
6. Nakoniec kakaové cesto nalejeme do bieleho a jemne zamiešame špajdľou.
7. Pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov po dobu 50-60 minút.
8. Koláčik necháme vyhladnúť a ozdobíme ho práškovým cukrom.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: kiloretete.ro