Tento koláč v tvare špirály je absolútne vynikajúci, veľmi chutný a s karamelovou kôrkou, ktorá vás láka odhryznúť si aspoň kúsok.
Koláč pripravíte veľmi ľahko, treba mať len trochu trpezlivosti, kým cesto vykysne, ale tento efektný a chutný pôžitok stojí za každú minútu strávenú v kuchyni. Vychutnajte si ho s priateľmi pri horúcom čaji alebo káve!
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 170 g masla
- 3/4 pohára kryštálového cukru
- 5 PL oleja
- 0,5 ČL muškátového orieška
- 320 ml mlieka
- 1,5 ČL sušeného droždia
- 4 PL medu
- 0,5 ČL mletého zázvoru
- 2 ČL škorice
Postup:
1. Pripravíme cesto: Mlieko trochu zahrejte a rozpustite v ňom droždie. Potom pridajte 1-2 polievkové lyžice cukru a nechajte vykysnúť kvások. Preosejte múku a pridajte ju do kvásku, nalejte olej a pridajte 50 g mäkkého masla. Cesto vymiesime a odložíme na 1,5 hodiny na teplé miesto.
2. Pripravíme karamel: Do hrnca dáme60 g masla, zvyšný cukor a 2 polievkové lyžice medu. Zmes privedieme do varu a na slabom ohni necháme skaramelizovať do svetlej farby. Karamel potom odstavíme z ohňa.
3. Hotový karamel nalejte do tortovej formy s vysokými okrajmi.
4. Pripravíme náplň: zvyšné maslo rozpustíme, pridáme škoricu, zázvor, muškátový oriešok, zvyšný med a ingrediencie vymiešame dohladka.
5. Vykysnuté cesto položte na pracovnú dosku a rozvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika. Potom ho nožom nakrájajte na prúžky široké asi 5 cm. Pripravenú náplň rozotrite na prúžky pomocou silikónového štetca.
6. Prúžky stočte do špirály a vložte ich do formy na pečenie na vrstvu karamelu. Pripravený koláč nechajte ešte podkysnúť 20 minút.
7. Vložte formu do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 30 minút.
8. Upečený koláč vyberte z rúry a vyklopte ho na tanier karamelom navrch.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: bucatarul.eu