Recept na kysnuté cesto, ktorý používam stále! Toto je ideálne cesto na šišky, buchty aj pizzu!
Potrebujeme:
- 450 ml teplého mlieka
- 10 g suchého droždia
- 1 ČL soli
- 4 PL kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 50 g rozpusteného masla
- 8 g prášku do pečiva
- 1 PL octu
- 750-800 g hladkej múky
Postup:
1. Teplé mlieko nalejeme do veľkej misy. Pridáme cukor, droždie, soľ a dobre premiešame.
2. Pridáme vajcia, rozpustené vychladnuté maslo (nesmie byť horúce!) a zamiešame.
3. Pridáme prášok do pečiva, ocot a znova premiešame.
4. Na konci pridáme preosiatu múku a premiešame vareškou, kým sa cesto nezačne spájať.
5. Keď je cesto takmer spojené, prenesieme ho na pracovnú plochu namazanú olejom a ručne ho miesime, až kým bude mäkké, hladké a mierne lepkavé.
6. Takto vymiesené cesto vložíme do čistej misy. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste 60-90 minút.
7. Po vykysnutí vrátime cesto na pracovnú dosku veľkoryso posypanú múkou. Premiesime ho a potom ho môžeme použiť na rôzne pečivo.
Môžeme ho napríklad použiť na prípravu nadýchaných a mäkkých buchiet:
Cesto rozdelíme na dve časti. Vezmeme jednu časť cesta, vytvoríme rolku a nakrájame ju na 10 rovnakých kúskov.
Z týchto kúskov vytvoríme gule, ktoré položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. To isté robíme so druhou polovicou cesta.
Plech prikryjeme čistou utierkou a buchty necháme na teplom mieste 15 minút podkysnúť. Po 15 minútach natrieme buchty zmesou 1 vajca a 2 polievkových lyžíc mlieka a posypeme semienkami.
Plech vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 25-30 minút.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: kiloretete.ro