Slaná dobrota, ktorá nás nikdy neomrzí! K dobrému vínku ako stvorená!
Potrebujeme:
- 1 vajce
- 1 ČL soli
- 12 g čerstvého droždia (alebo 4 g suchého droždia)
- 20 g kryštálového cukru
- 50 g oleja
- 170 ml mlieka
- 380 g hladkej múky
Potrebujeme na plnku:
- 1 vaječný bielok
- 30 g mäkkého masla
- 150 g strúhaného syra
- 100 g čiernych a zelených olív
- zelená časť jarnej cibuľky
- 1 žĺtok
- 1 ČL vody
- korenie podľa chuti
Postup:
1. Do misy vlejeme teplé mlieko, pridáme cukor, droždie a dobre premiešame. Potom pridáme soľ, olej, vajce a znovu premiešame.
2. Postupne vsypeme preosiatu múku a na pracovnej doske vymiesime hladké cesto.
3. Vymiesené cesto vložíme do misy vymazanej olejom, prikryjeme potravinovou fóliou a cesto necháme vykysnúť na teplom mieste, až kým nezdvojnásobí svoj objem.
4. Na plnku zmiešame nastrúhaný syr s 1 bielkom a mäkkým maslom. Vsypeme na plátky nakrájané olivy a na krúžky nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky.
5. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú plochu. Vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a natrieme naň pripravenú plnku. Cesto zrolujeme do valčeka a pozdĺžne ho rozkrojíme (jeden koniec necháme nerozkrojený.
6. Potom rozkrojené časti spletieme okolo seba do vrkoča a koniec spojíme.
7. Vrkoč preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme potravinovou fóliou a utierkou a necháme 30 minút pri izbovej teplote podkysnúť.
8. Nakoniec cesto natrieme žĺtkom zmiešaným s vodou, vrch posypeme korením a plech vložíme do rúry predhriatej na 190 ° asi na 20-25 minút.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: kiloretete.ro