Smotanovo čučoriedková dobrota. Vyzerá krásne a chutí skvelo!
V lete si ho môžete upiecť z čerstvých čučoriedok a v zime zo zmrazených. Lahodnému chrumkavému cestu s jemnou náplňou z kyslej smotany neodoláte!
Potrebujeme na cesto:
- 100 g ražná múka
- 100 g hladká múka
- 100 g maslo
- 100 g cukor
- 1 vajce
- štipka soli
Potrebujeme na plnku :
- 250 g kyslá smotana (20-25%)
- 100 g cukor
- 1 vajce
- 1 PL zemiakový škrob (ak sú čučoriedky zmrazené)
- 1 ks vanilkový cukor
- čučoriedky
Postup:
1. Ako pripraviť fínsky čučoriedkový koláč? Najskôr pripravte potrebné ingrediencie na cesto. Vezmite pšeničnú múku najvyššej kvality. Základ môžete variť iba s pšeničnou múkou, bez prímesi raže, ale s ražou sa koláč ukáže byť zaujímavejší v chuti. Cesto je plastové a pri formovaní základne sa nerozpadá.
2. V miske zmiešajte ražnú a pšeničnú hladkú múku, cukor, soľ a na kocky nakrájané studené maslo. Pracujte studenými rukami , vznikne mrvenička.
3. Potom do mrveničky pridajte vajíčko a rýchlo vymieste krehké cesto.
4. Cesto rozložte na dno a po stranách koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie (Ø 24-26 cm). Formu s cestom vložte do rúry predhriatej na 180 ° C na 12-15 minút.
5. Počas pečenia koláča pripravte plnku. Kyslú smotanu vymiešajte s vajcom, cukrom a vanilkovým cukrom do hladka. Čím tučnejšia je kyslá smotana, tým lepšie náplň pri pečení zhustne.
6. Ak máte mrazené čučoriedky, nerozmrazujte ich, len ich posypte zemiakovým škrobom a premiešajte. Ak sú čučoriedky čerstvé, škrob nie je potrebný.
7. Po 12-15 minútach pečenia vyberte cesto z rúry. Vsypte naň čučoriedky a zalejte plnkou z kyslej smotany.
8. Koláč vráťte späť do rúry na ďalších 20-25 minút dopiecť.
9. Upečený koláčik nechajte vychladiť v chladničke, náplň z kyslej smotany potom krásne zhustne.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: 1000.menu