Toto je bezpochyby jeden z najlepších receptov na strúhaný koláč! Vďaka majonéze je koláč veľmi jemný a chrumkavý. Môžete ho urobiť aj s kyslou smotanou, ale s majonézou je lepší.
Je tu len jeden problém, zjete ho rýchlejšie, ako ho pripravíte.
Potrebujeme:
- 2,5 pohára hladkej múky
- 200 g masla
- 1 vajce
- 0,5 pohára práškového cukru
- 0,5 ČL jedlej sódy
- 2 PL majonézy
- 1 PL citrónovej šťavy
- 0,5 pohár džemu
Postup:
1. Múku preosejeme a zmiešame so sódou bikarbónou. Do múky nastrúhame studené maslo a rukami spracujeme drobivé cesto.
2. Pridáme vajce, cukor, citrónovú šťavu a majonézu a vypracujeme hladké cesto.
3. Cesto rozdelíme na 2 polovice a vložíme do mrazničky na 5-10 minút.
4. Jeden kus cesta rozvaľkáme do koláčovej formy na hrúbku asi 0,3 – 0,4 mm. Cesto potrieme džemom.
5. Vyberieme druhú polovicu cesta z mrazničky a nastrúhame ho na hrubom strúhadle a posypeme ním rovnomerne džem.
6. Formu vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút.
7. Upečený koláč necháme vychladnúť a podávame.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: hamov-hotov.ru