Tento luxusný dezert má cesto z nízkotučného tvarohu a je plný šťavnatých čerešní. To musíte vyskúšať!
Dnes sme si pre vás pripravili koláč s tvarohom a čerešňami a s cestom bez masla!
Potrebujeme na plnku:
- 400 g čerešní alebo čerešňového kompótu
- 400 ml kyslej smotany
- 2 ČL vanilkového cukru
- 100 g práškového cukru
- 20 g mandľových lupienkov
- 2 vajcia
- 1 PL škrobu
Potrebujeme na cesto:
- 150 g nízkotučného tvarohu
- 50 ml mlieka
- 50 ml oleja
- 1 ČL jedlej sódy
- 250 g hladkej múky
- citrónová kôra
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup:
1. Preosejte múku s jedlou sódou, potom pridajte tvaroh, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, mlieko a olej. Hmotu vyšľahajte metličkou do konzistencie tekutej kyslej smotany.
2. Potom postupne pridávajte múku a vymieste mäkké a mierne lepivé cesto. Hotové cesto prikryjeme utierkou a necháme odležať.
3. Pripravte plnku. Čerešne vykôstkujte, alebo použite čerešňový kompót. Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte kyslú smotanu, vanilkový cukor a 1 PL škrobu. Všetko vymiešajte do hladkej plnky.
Tip: na koláč môžete použiť ovocie podľa sezóny a chuti, napríklad jahody, maliny, broskyne alebo slivky.
4. Plech na pečenie vymastite olejom alebo vyložte papierom na pečenie. Cesto rozotrite rukami na povrch a po okrajoch mierne nadvihnite. Na cesto poukladajte čerešne a zalejte ich smotanovou plnkou a nakoniec bohato posypte mandľovými lupienkami.
5. Rúru predhrejte na 170° C. Višňový koláč pečieme asi 50 minút pri 170 °C. Cesto sa rýchlo nadvihne, ale keď trochu vychladne, zostane mäkké a nadýchané.
6. Hotový koláč môže podávať teplý aj studený. Skladujte ho v chladničke.
Dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, zdieľajte ho na Facebooku!
Zdroj: sovet-ok.ru